nauka.offnews.bgУчените актуализираха Световния магнитен модел и го публикуваха година по-рано от планираното

...
nauka.offnews.bgУчените актуализираха Световния магнитен модел и го публикуваха година по-рано от планираното
Коментари Харесай

Магнитният модел на света за 2020: Северният магнитен полюс се движи бързо към Сибир

nauka.offnews.bg

Учените актуализираха Световния магнитен модел и го публикуваха година по-рано от плануваното поради скоростта, с която полюсът се движи от Канада към Сибир.

В резултат на дълбоки геоложки процеси потокът от разтопено желязо основава магнитно поле с полюси покрай географския северен и южен полюс. Но за разлика от географските, магнитните полюси могат да се движат - и през последните години северът се движи по-бързо, което наложи по-ранното актуализиране на Световния магнитен модел (World Magnetic Model - WMM).

Не е ясно тъкмо за какво се местят полюсите. Предполага се, че това се дължи на придвижването на мощно нагряти потоци по границата на ядрото и мантията на планетата. Механизмът, който управлява тези потоци, е разказан на теоретично. Предполага се, че течният разтопен метал с температура до 3000°C, задейства придвижването на магнитното поле, уличайки го със себе си.

Световният магнитен модел е един от основните принадлежности, създадени за моделиране на измененията в магнитното поле на Земята. Той се разработва взаимно от учени от Националната администрация по океански и атмосферни изследвания на Съединени американски щати (Национални центрове за информация за околната среда - National Centers for Environmental Information (NCEI)) и Британската геоложка работа. 

WMM показва в детайли положението на магнитното поле на Земята в несъмнено време, а данните за модела идват от спътници и от 160 наземни обсерватории. Моделът играе значима роля в навигационните системи по целия свят. Компаниите за смарт телефони и потребителска електроника разчитат на WMM, с цел да дават на потребителите точни приложения за компас, карти и GPS услуги. WMM е също общоприетият навигационен инструмент за авиационната и морска администрация, военни и други.

По принцип нова и обновена версия на WMM се издава на всеки пет години. Най-новият модел WMM2020 ще важи до 2025 година.



Глобална карта на деклинацията и местата на полюсите за 2020 година Кредит:  NOAA NCEI/CIRES

WMM включва „ Зони на потъмняване “ към магнитните полюси, избрани от силата на хоризонталното поле. Между 2000 и 6000 нанотесла (nT) мощ на хоризонталното поле е „ Зона на внимание “, където компасите могат да станат предразположени към неточности. Зоната към полюса сред 2000 и 0 nT е „ Ненадеждна зона “, където компасите са неточни.

От първото си публично разкриване през 1831 година Северният магнитен полюс е минал към 2250 км. Това придвижване нормално е много постепенно, което разрешава на учените да наблюдават неговата позиция относително елементарно.

През 90-те години на ХХ век това придвижване видимо се форсира - в случай че преди този момент полюсът се е измествал към 15 километра годишно, то при започване на нашия век стартира да се мести с съвсем 10 километра по-бързо през идващите години. 

 Положение на Северния магнитен полюс от 1590 година насам. Кредит: Jonathan Corum | Source: National Oceanic and Atmospheric Administration

WMM2020 предвижда, че Северният магнитен полюс ще продължи да се движи към Русия, въпреки и леко намаляваща скорост - до към 40 км годишно в съпоставяне със междинната скорост от 55 км за последните двадесет години.

Не е известно и за какво скоростта на придвижване на Южния магнитен полюс на практика не се трансформира. От момента на откриването си е добавил единствено 10 километра към нормалното годишно разстояние.

Учебниците демонстрират магнитното поле като поредност спретнати отвесни линии, но всъщност нашият магнитен балон е прекомерно неподреден.

Тези отклонения или магнитни деклинации в магнитното поле могат да натрупат основна разлика.

 Изменение на магнитната деклинация за интервала 1590—1990 година

Магнитното поле на Земята отслабва, което кара учените да предвиждат, че в последна сметка Северният и Южният полюс ще разменят полярността си. Това се е случвало доста пъти в предишното на Земята, само че не и през последните 780 000 години.

Не става въпрос дали ще се разменят магнитните полюси, а по кое време.

Когато полярността се обърне, това няма да стане като превръщане на монета, а ще продължи 1000 или повече години, споделят експертите.

Това може да дезориентира някои птици, които употребяват магнитните полета за навигация. А цялостното намаляване на магнитното поле не е потребно за хората и изключително за спътниците и астронавтите. Магнитното поле защищава Земята от рисковата галактическа радиация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР